Дограма за пасивна къща (passive house)

Категория: Дограма за пасивна къща

Дограма за пасивна къщаЦените на енергията поставиха пасивните къщи в центъра на събитията.

Нивото на строителни материали и познания вече позволява масовото строителство на пасивни сгради.
Пасивните къщи /пасивните сгради/ не са много по-скъпи от обикновените сгради. Цената се покачва 20-30%, в някои случаи около 10% спрямо конвенционалното строителство.
При пасивните къщи, най-слабо място, както и при обикновените сгради, остават дограмите. Те са най-скъпата част от изолацията, но загубите, дори през най-качествените дограми, все още са големи – около половината от всички загуби.
Парите, които се влагат в качествени дограми се връщат изключително бързо. Разликата в цената между двоен и троен пакет се изплаща за един сезон, за още един сезон се изплащат специалните стъкла, които е редно да се монтират в стъклопакет за пасивна къща. Параметрите за изолацията през зимата се достигат относително лесно, много по-често срещан проблем е прегряването през лятото, затова се препоръчва засенчване на всички прозорци, дори и на най-малките.
По-големите (обществени) сгради, стават пасивни с по-малка инвестиция на кв.м., спрямо по-мал ките къщи.

“Братя Градеви” предлага продукти с троен стъклопакет, като е изпреварила времето си и е осигурила на клиентите си адекватни продукти. Шесткамерния ни Gealan с 40милиметровия си стъклопакет се е доближавал до параметрите за дограма на passive house още през 2003г. Фирмата ни правилно консултира клиентите си да внимават с употребата на нискоемисийнните стъкла, като ги съчетават със стопсоли и други, отразяващи топлината навън, стъкла

Внедрените през 2010 и от началото на 2011г. дограми с дебелини 83мм и 116мм  напълно отговарят на очакванията за дограми на пасивна къща.

“Братя Градеви” имат в продуктовата си листа множество продукти, подходящи за засенчване през лятото и ги препоръчват за всички южни и западни прозорци.

Начина на монтаж на дограми за пасивна къща, с използване на множество допълнителни изолационни материали, е добре познат на инженерите и монтажниците на Братя Градеви, но се поръчва относително рядко, тъй като не е достатъчно рекламиран.